On se. Se on tullut jäädäkseen. Ketterä ajattelu, toimintatavat, johtaminen, organisoituminen. HR:n täysi mullistus. Tuskinpa tätä enää tarvitsee perustella (jos tarvitsee, olet väärissä töissä), mutta tässä nyt pari linkkiä, omaa ajatusta ja vinkkiä ajattelun avaamiseksi:

Deloitten HC trends 2015 tutkimus on kovaa luettavaa HR:lle. HR ei ole osaamisvaatimusten tasalla, eikä toimita arvoa liiketoiminnalle. Performance management on remontissa, data ja analytiikkaosaaminen pitää varmistaa, jonka lisäksi HR osaston toiminta ja osaaminen pitäisi päivittää moderniksi. Melkoisia velhoja tarvitaan nyt suuryritysten CHRO / Chief People Officer rooleissa.

– Agile ja Lean ovat sanoja, joita heitellään joka käänteessä. Ymmärrystä siitä, että nämä perustuvat moderniin ihmiskäsitykseen saakka ulottuvaan ajattelutapaan ei välttämättä ole. Luottamus, itseohjautuvuus ja läpinäkyvyys ovat avainsanoja ketterän toiminnan ytimessä. Se ei tarkoita kaaosta tai sitä, että kaikki juoksisivat kuin päättömät kanat tehden mitä huvittaa. Itseohjautuvissa ympäristöissä on mitä tarkimpia yhteistyötä ohjaavia toimintatapoja, joita muokataan ja muutetaan tarpeen mukaan.

– Agile ammattilaiset ovat alkaneet puhua samoista asioista kuin HR/OD/ihmis-ammattilaiset/coaching & leadership valmentajat ovat puhuneet ikuisuudelta tuntuvan ajan. Scan Agile 2015 konferenssin koville agile ammattilaisille tarkoitettu track sisälsi melkein pelkästään psykologiaa, oppimis- ja käyttäytymistieteitä sekä vaikuttamisen mekanismeja ihmissysteemeihin. Nörteistä tulee pian kovimpia coacheja, konsultteja ja HR ammattilaisia! Sano minun sanoneen.

–  HR-analytiikka ja HR Tech on teknologian aloina nuorimpia, jotka vetävät tällä hetkellä huimia VC-investointeja Piilaaksossa. Isot HR-IT talot ostelevat pieniä toimijoita, HR-ammattilaiset puhuvat analytiikasta ja big datasta, mutta 99% heistä ovat yhtä pihalla siitä kuin sinä ja minä. Ei ole muuta keinoa kuin oppiminen. Se vaatii aikaa, perslihaksia (lukemista) ja verkostoitumista. Ei tule ilmaiseksi. Eli aloita jostain.

– Suurin pöhinä on tällä hetkellä kirjan “Reinventing Organizations” (Frederic Laloux) ympärillä. Se viimeistään sanoittaa, selittää tai mullistaa käsityksesi siitä, kuinka kaupallinen yritys voi toimia täysin itseohjautuvasti ja silti kannattavasti, tehokkaasti sekä innovatiivisesti (responsiivisena ja ketteränä).

Agile HR Finland verkosto toimii tämän murroksen sanansaattajana, testilabrana, oivallusorganismina. Mukana on tällä hetkellä kolmisenkymmentä core-ryhmäläistä (järkkäävät ja säätävät) sekä LinkedIn verkostossamme noin 150 asiasta kiinnostunutta ammattilaista. Verkosto toimii niin kauan kuin sen on tarkoitus toimia, siten miten tuntuu jokaiselta hyvältä toimia ja non-profit ajatuksella. Mukaan saa tulla, ja aktivoitua saa. Yhteisenä tekijänä on arvostava ihmiskäsitys ja kiinnostus uudenlaisia työn tekemisten malleja kohtaan sekä tekeminen (ei vaan puhuminen).

Olen äärettömän innoissani siitä, että työ on muuttumassa. Järjestämme ennen kesää aika mukavia tapahtumia, m.m. teemoilla #NoHR (@Wunderkraut), HR-herätys!(kutsuvierastilaisuus) ja Employee engagement journey (case F-Secure). Syksyllä 2015 tutustutaan Futuricen uusiin muokattaviin toimitiloihin ja Leesman indexiin, haastetaan HR:ää paikallisen sopimisen juridiikkaan Fondian lakimiesten avulla, sekä pöräytetään käyntiin tapaamiset agilen &leanin perusteiden teemoilla (emänniksi ja isänniksi ovat lupautuneet jo Amrop, Finnair, KONE, Sanoma, lisää tarvitaan). On etuoikeus ja kunnia olla Agile HR Finland verkoston kanssa tätä muutosta tukemassa ja luomassa. Kiitos erityisesti core-ryhmälle kuluneesta vuodesta! Te olette huippuja. Let’s Get Loud!!

Iloisesti, nöyrästi, kunnioittavasti, merkityksellisesti ja aavistuksen provokatiivisestikin,

Riina

PS. Erilaisia verkostoja ja tapahtumia on Suomessa ja ulkomailla samankaltaisella merkityksellä. Tsekkaa esim. seuraavat:


Tell others, too!Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on TumblrEmail this to someonePin on PinterestShare on Google+