Nordic Business Forumissa oli työkalu nimeltä Brella. Brella on kuin busineksen Tinder, paitsi ymmärtääkseni aavistuksen empaattisempi  (naimisissa olevana en Tinderiä tietenkään käytä. Krhm…). Brellan kautta sain sovittua 14 ennalta tuntemattoman ihmisen kanssa 15 min. pikanetworking-tapaamiset seminaarin väliajoille. Business-speed-dating, hauskaa!

Tapasin äärimmäisen mielenkiintoisia ja fiksuja ihmisiä, joilla oli intohimoinen asenne työhönsä. Vahvimmin mieleeni jäi juttelu Vincit Oy:n toimarin, Mikko Kuitusen, kanssa. Vincitin People Operations johtaja, Johanna, kuuluu Agile HR Finlandin ydinryhmään, ja vetää mahtavan disruptiivista henkilöstötoimintaa yhdessä Vincitin johdon kanssa. Jokainen itseään arvostava HR-ammattilainen on kuullut Vincitin viimeaikaisen ”vastaamme yhdessä päivässä työhakemuksiin” lupauksen. Melkoinen virma.

Halusin kuulla Mikon ajattelua johtamisesta ja isojen firmojen muutoksesta. Kääntyvätkö suuret laivat?

Ajattelutapa on opittu jo lapsena ja nuorena, se on sisäänrakennettu toimintamalli jota juuri ei tarvitse tietoisesti ajatella, puskea, patistaa tai ”muutosjohtaa”

Kuuntelin coachin korvin muutaman minuutin Mikon rauhallista, varmaa ja jokseenkin eleetöntä olemusta ja puhetta. Mies analysoi täysin tuntemattomalle ihmiselle (minulle) omaa johtamistaan, toimintaansa, käyttäytymistään kypsemmin ja avoimemmin kuin tapaamani johtajat aiemmin.

Mikä on vaikuttanut Mikon johtamisfilosofiaan eniten? Ei suinkaan guruilu, yritysvalmennus, johtajakoulu kalliissa ulkomaisessa laitoksessa, taikka armeija (luojan kiitos!).

Partio. Mikon partiossa opittu arvostus yksilöä ja ryhmätyötä, itseohjautuvuutta ja ketterää toimintatapaa kohtaan on perustana Vincitin työskentelyn kulttuurille. Ajattelutapa on opittu jo lapsena ja nuorena, se on sisäänrakennettu toimintamalli jota juuri ei tarvitse tietoisesti pohtia, puskea, patistaa tai ”muutosjohtaa”. Se vaan on. Itsestään. Ihan luontaisesti. Ja voittaa Suomen parhaan työpaikan palkintoja.

Päädyimme keskusteluissamme (valitettavankin) helposti yhteisymmärrykseen Mikon kanssa. Suurin osa nykyisten suuryritysten johtajistosta on oman aikansa kasvatteja, ovat hankkineet ajattelutapansa prosessi- ja kontrollijohdetussa kasvu-Suomessa. Se ajattelutapa sujuu heiltä itsestään, luontaisesti, ilman patistamista. Jos kannuksensa (palkintonsa) tulosjohtamisella hankkineet statustietoiset johtajat haluaisivat muuttua moderneiksi, arvostavan ihmiskäsityksen mukaan johtaviksi, ketteriksi, heidän koko ajattelutapansa tulee muuttua. Ajattelutavan muuttaminen on kuin pinttyneimmän tavan muuttamista.

Valitettavasti skeptisyytemme onnistumista kohtaan oli voimakkaampi kuin usko siihen.

Ennustankin suurta vaihtuvuutta johtotehtävissä sekä suuryrityksen policyistä irrottautuneiden tiimien syntymistä (esimerkkinä Tiedon Taneli Tikan Lean Startup tiimi).

35-45 vuotiaista, ketterän toiminnan ammattilaisista tulee kohta kovaa johtajavaluuttaa. Täysin toinen asia on se, haluavatko he ylipäätänsä töihin korporaatiomaailmaan? Saisivatko hekään suurta laivaa kääntymään kurssiltaan, vai valitsevatko automaattisesti, pakottamatta ja itsestään työkulttuurin, johon jo sopivat?

Riina Hellström


Tell others, too!Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on TumblrEmail this to someonePin on PinterestShare on Google+